2015 m. lapkričio 12 d., ketvirtadienis

Kaip pacientai patys to nežinodami pakelia nuotaiką gydytojui

Iš palatos palydžiu vyrą, su kuriuo deja kilo konfliktas dėl hipertenzijos. Nuotaika apgadinta, o dar tik dienos pradžia. Tačiau pats konfliktą ir išprovokavau, nes pasakiau pacientui, kad jo spaudimas dar ne visiškai tragiškas, ir kad pacientas skundžiasi ne simptomais, o skaičiais. Pacientui tai labai nepatiko, nes jis baiminasi insulto. Na bet nėra kada savo jausmų realizuoti, darbas nestovi vietoje, laukia galybė kitų pacientų, o jie juk nežino ir neturi jausti bei žinoti, kad gydytojas ką tik konfliktavo ir dabar yra nusiminęs. Žmonėms reikia gydytojo, kuris juos nuodugniai išklausytų ir vėliau padėtų.

Sekanti pacientė pasitaiko neeilinė. Ir ji manau tikrai nesupyktų už tai, kad viešinu mūsų pokalbį, nes jame nėra nieko asmeniško ar mediciniško, ką turėčiau konfidencialiai nuslėpti. Pasitaikė labai subtilaus ir gero humoro jausmo žmogus.

Išklausęs jos vargus, sakau:
-Ponia, dabar jūsų laukia tokia programa: imsim kraują iš venos, duosim tabletę, suleisim vaistus, lauksim vaistų ir tyrimų rezultatų, ar gerai?
Pacientė atsako: -Kokia aš jums ponia, mano vyras mirė prieš 10 metų, tiek laiko vyro neturėjau, aš vėl mergaitė!
Abu pasijuokiame, ir nuo tada į ją kreipiuosi „panele“.
Gyd.: -Panele imkite šią tabletę, nurykite, užsigerkite vandeniu, lauksim efekto.
Pac.: -O ar nuo jos nepastosiu? Jūs vyrai panelėms visaip mokat apsukti galvas...
Gyd.: Panele, bet tabletes geriate tam, kad nepastotumėte.
Pac.: Na nežinau, nežinau, jūs gražiai kalbate, bet iš vyro rankų imti ir tikėti tuo ką sako sunku.

Tabletę išgeria. Tuomet pasakau, kad reikės palaukti prie kabineto tyrimų atsakymų.
Pacientė nenustoja replikuoti: -Turbūt įkyrėjau savo kalbomis, tai ir išvarot iš kabineto, į tokias paneles jau nebežiūrite...

Bandau pasiteisinti, jog turiu dar tris pacientus apžiūrėti, kurie jau laukia priimamajame. Pati pacientė turbūt nežinojo, kaip tokiu bendravimu man ir kolegei pakėlė nuotaiką, kuri vėliau laikėsi nepaisant didelio pacientų srauto, darbo, ir laukiančios paros valandų priešaky.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą