2018 m. kovo 24 d., šeštadienis

Paramedikai JAV

Užrašai iš Amerikos (JAV).
Jungtinėse Amerikos valstijose lietuviškoji GMP dažniausiai vadinama EMS (Emergency Medical Services) ir dažniausiai visiems asocijuojasi su į nelaimės vietą lekiančiais EMS automobiliais ar sraigtasparniais. Tačiau tiek EMS, tiek GMP tikrai nėra tik automobiliai ir keletas darbuotojų tempiančių žmones į ligonines. Šiame tekste pasidalinsiu savo mintimis iš vieno budėjimo su EMS tarnyba.

Paramedikai JAV pradėjo rastis apie 1970 metus, Lietuvoje - apie 2005 metus. Paramedikai JAV mokosi vienus - dvejus metus po vidurinės mokyklos baigimo. Vėliau seka įvairūs kursai (turi puikiai mokėti EKG), licencijos dirbti prasitęsinėjimai, bei tikriausiai niekur nereglamentuotas nuolatinis asmeninis ir profesinis tobulėjimas.

JAV paramedikų dažniausiai naudojama taktika "griebk ir bėk" ("scoop and run"), nes šiuo metu daugiau duomenų, kad ši taktika labiau pasiteisina nei "stay and play". 

Paramedikai turi didžiulę darbo protokolų knygą, kurioje aiškiai surašyta koks komandos narys privalo ar gali atlikti, smulkiai aprašyti žingsniai, galima ir plačiau pasiskaityti apie dominančias būkles ar ligas.

Du įdomūs faktai: 
1. EMS privalo užrašyti EKG pacientui, besiskundžiančiam krūtinės skausmu, per 10 min. nuo efektyvaus kontakto su pacientu pradžios. EKG jie gali tiesiai siųsti į SPS, gauti konsultaciją, ir jei yra ST pakilimas - gali aktyvuoti operacinę, kurioje bus atliekama procedūra ūminiam infarktui gydyti.
2. Esant insultui, EMS su pacientu gali tiesiai vykti į SPS kompiuterinės tomografijos kabinetą.
Paramedikų būstinėje galima nemokamai pasimatuoti kraujospūdį 8-20 val.

Paramedikai dažnai labai laukiami ir gerbiami JAV skubios pagalbos skyriuose. Pirmiausia dėl žmogiškosios pagarbos dirbančiajam, kolegai, gelbėjančiam gyvybes. Jų darbas sunkus ir pavojingas. Jie aukoja laiką (24/7/365), skirtą savo šeimai ir gyvenimui, atiduoda savo gerovę ir komfortą, kovoja už kitų gerovę ir sveikatą. Jų darbo užmokestis mažas (tikriausiai dėl trumpų mokslų). Ligoninės personalas tiki, kad bet kurią dieną jie gali atsidurti tokioje situacijoje, kurioje gerai pasiruošęs paramedikas išgelbės jiems ar jų mylimiesiems gyvybę, na arba neišgelbės, jei jiems nemokysime jų, neduosime atgalinio ryšio. Dar vienas svarbus amerikietiškas niuansas EMS laukiami ligoninėje dėl finansinės naudos ligoninei. EMS ligoninėms atveža tik apie 15 proc. pacientų. Ir kai jau atveža, jie tikrai būna sunkesni ir juos reikia guldyti į ligoninę, o tai jai iš pacientų draudimo neša pinigus. Aistroms užgesinti dar net neužvirus pasakysiu, kad Lietuvoje yra visai kitaip. Pas mus pacientai atvykę su GMP neneša pelno, nes valstybė už savo apdraustuosius kartais nieko nemoka, kartais arba dažniausiai – sumoka tikrai ne tiek kiek paslaugos vertos, todėl ligoninėms sunkus (o dar jei ir nedraustas) pacientas kartais neša didžiulius nuostolius. Tai itin sunkus veiksnys gydytojui, nes jis visuomet nori padėti pacientui, o sistema sudaryta, kad tai daryti būtų sudėtingiau.

Kitas įdomus klausimas JAV – kas sumokės už kelionę su EMS. Nevisos sveikatos draudimo rūšys dengia visus pasivažinėjimus su EMS. Pasivažinėjimas gali kainuoti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių dolerių. Vieni sutinka susimokėti, kiti visgi įsivertina savo būklę adekvačiau ir nenori mokėti tiek daug, kai gali nueiti ar nuvažiuoti ŽYMIAI pigiau patys, su taksi be mediko paslaugų. Kai tenka pasvarstyti kas ir kiek kainuoja, tada įsijungia protas... Nesakau, kad tai absoliuti tiesa ar turėtų būti mūsų siekiamybė, nes JAV pirmauja pagal bankrutavusių žmonių (pacientų) skaičių, kurių bankroto priežastis – negalėjimas susimokėti medicininių sąskaitų...

Sunku keisti mūsų žmonių įpročius ir lūkesčius, nes esame įpratę vis ką nors gauti nemokamai, nesuprasdami, kad pasaulyje nieko nemokamo nėra (išskyrus šypseną) ir jei gauname kažką neva nemokama – už tai irgi būna sumokėta... klausimas tik kas moka.
Sraigtasparnis - ne tokia ir reta pacientų transportavimo priemonė
Smagu ir įdomu tai, kad paramedikų būstinėse (EMS + fire) labai draugiška aplinka ir darbuotojai elgiasi visiškai kaip namuose, visi kartu gaminasi maistą, plauna indus ir automobilius, tvarko sugedusias priemones, pastato vidų.

Nors tekstas apie EMS/GMP ir paramedikus, turiu tik dar kartą pasikartoti, vieni verslininkai skaičiuoja kas ir kiek kainuoja, na o kitos valstybės tiesiog be galo turtingos...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą